Spieren ontspannen om blessures te voorkomen

Casper Doorn
Casper Doorn
19 juli 2022

Je spieren zijn constant aan het werk, of je nu aan het sporten bent of achter een bureau zit. Je spieren kennen dan ook geen ruststand, het is net als een dimmer die nooit uit gaat. Toch is het belangrijk om je spieren af en toe rust te geven. Zo voorkom je dat ze uitgeput raken en is de kans op eventuele blessures veel kleiner. Wanneer je spieren niet kunnen rusten heb je namelijk meer kans op stijfheid, een pijnlijk gevoel of spanning in je spieren en lichaam. Wil jij weten hoe je het beste je spieren kunt ontspannen om blessures te voorkomen? Wij vertellen er meer over in deze blog!

Je spieren ontspannen kan op verschillende manieren

Het ontspannen van je spieren is dus enorm belangrijk voor je lichaam. Er zijn veel verschillende manieren hoe jij jouw spieren kunt ontspannen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

De ademhaling

Je ademhaling heeft veel effect op de spanning van je spieren. Door je ademhaling onder controle te krijgen zul je dan ook je hele lichaam voelen ontspannen. Een voorbeeld daarvan is je buikademhaling. Door je hand op je buik te leggen en via je buik in en uit te ademen zul je gaan ontspannen. Je kunt hierbij afwisselen met een borstademhaling. Dit doe je door je bij het inademen je ribbenkast helemaal uit te zetten om vervolgens weer rustig uit te ademen.

Het scannen van je lichaam

Een andere manier om je spieren te ontspannen is door je lichaam te scannen. Neem eens de tijd om te voelen waar eventuele spanningen zitten. Doe net alsof deze spanningen langzaam verdwijnen en leg de focus op bijvoorbeeld je voeten op de vloer, op je billen of bekkenbodem op je de stoel. Je zult langzaamaan merken dat je lichaam gaat ontspannen en op bepaalde gebieden zwaarder of juist lichter wordt. Je lichaam staat tenslotte in verbinding met je hersenen. Door je hersenen te triggeren zul je merken dat je spieren daarop reageren.

Je schouders

Ook je schouders hebben veel invloed op de spanning van je spieren. Door je schouders regelmatig te ontspannen zul je al snel verschil merken. Je kunt je schouders ontspannen door ze te bewegen in de vorm van een vierkant. Je kunt ze eerst naar voren schuiven, dan weer naar beneden, dan weer omhoog, om ze vervolgens weer naar achteren te bewegen. Het is belangrijk om je rug hierbij goed recht te houden.

Heb je moeten met het ontspannen van je spieren door middel van deze oefeningen? Dan zijn er ook verschillende hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Voorbeelden hiervan zijn: Norflurazepam, natuurlijke kruiden, valeriaan of simpelweg een goede nachtrust.

Lees ook:  Waarom je spieren sneller herstellen na een massage

Meer nieuws