Gezonde en soepele spieren behouden

Casper Doorn
Casper Doorn
9 juli 2021

Een goede conditie en een gezonde levensstijl bevorderen de kwaliteit van het leven. De kans is groter dat je jezelf fitter gaat voelen en langer zult leven. Om een topconditie te krijgen zul je wel wat werk moeten verrichten. Het komt natuurlijk niet allemaal vanzelf aanwaaien. Een gebalanceerd dieet en daarnaast elke dag veel bewegen zorgt ervoor dat je goed in je velt komt te zitten. Je humeur zal vanzelf beter worden en zult altijd genoeg energie over hebben. Ook zul je na verloop van tijd merken dat jouw hele lichaam alles aankan.

Spieren trainen

Door veel te bewegen train je vanzelf ook jouw spieren. Dit kan onbewust gebeuren door regelmatig een sport te beoefenen dat je voor je plezier doet. Bij tennis zul je bijvoorbeeld steeds grotere arm en beenspieren krijgen. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die naar de fitnessschool gaan om specifiek bepaalde spiergroepen te trainen. Voor hen gaat het naast gezondheid er ook over dat ze er fysiek goed uitzien.

Een methode om jouw arm- en beenspieren te trainen vanuit thuis, is door het gebruik van een weerstandband. Een weerstandband span je om jouw armen of benen heen, waarna je jouw ledematen naar buiten gedrukt moet houden. Hierdoor komt er spanning op de band te staan, waardoor jouw arm- en beenspieren moeite zullen moeten doen om deze weerstandband op spanning te blijven houden. Na verloop van tijd zul je vanzelf merken dat deze nieuw getrainde spiergroepen meer kracht aankunnen.

Zorg voor een goed spierherstel

Voldoende spiermassa behouden en onderhouden is één ding. Je zult echter ook goed voor jouw spieren moeten blijven zorgen. Dit betekent dat je voor je gaat sporten een goede warming up zult moeten doen. Na het sporten is het ook net zo belangrijk om even alle spieren los te gooien, bijvoorbeeld door even lichte versnelling te gaan fietsen.

Daarnaast kun je ook voor een spiermassage gaan of jouw spieren zelf behandelen. Met een zogenaamd tensapparaat kun je elektrische signalen door bepaalde spiergroepen heen sturen. De bedoeling hierachter is dat deze signalen de pezen en fibrillen van de spier doen ontspannen. Een tensapparaat zorgt er dus voor dat de zenuwen geprikkeld worden.

Regelmatig laten behandelen door masseur of fysiotherapeut

Om de spieren goed soepel te houden en spierblessures te voorkomen, is het ook mogelijk om een keer per week langs een fysiotherapeut of massagesalon te gaan. Hier werken professionele vakmensen die alles van het lichaam afweten en dus ook van alle spiergroepen.Door middel van precieze lichaamsbehandelingen kunnen zij spieren losweken. Ook kunnen zij mensen uitleggen welke oefeningen je kunt doen om bepaalde spieren te trainen. Dit is vooral handig om een oude blessure te voorkomen.

Als laatste behandelmethode kun je ook na een training een warm bad of douche nemen. Door de warmte zullen de spieren losser worden en niet meer zo stijf aanvoelen. Een sauna is ook mogelijk. Naast een warmtebehandeling kun je er trouwens ook voor kiezen om een koude behandeling te doen. Veel professionele sporters doen dit door in een ijsbad te gaan.

Lees ook:  Fit oud worden
weerstandband

Meer nieuws