Het belang van massages en sport

Casper Doorn
Casper Doorn
23 december 2021

Fitness en gezonder leven is bij veel mensen steeds belangrijker aan het worden. Vooral in de tijd waarin we leven zien steeds meer mensen het belang van dit in. Als je veel in de sportschool staat zal je na een tijd gaan merken dat je spieren en gewrichten steeds stroever gaan aanvoelen. Dit komt omdat tijdens het sporten en het kweken van spiermassa je spieren korter worden. Na verloop van tijd zal je geen merken dat bepaalde spieren stroever gaan aanvoelen. Je zal vaker een vastzittende spier voelen en blessures kunnen eerder voorkomen. Er zijn uiteraard manieren om dit tegen te gaan. We gaan hieronder meer vertellen over het belang van massages, stretchen en voeding voor soepelere spieren.

Massages en sport

Een manier om stroeve en vastzittende spieren los te maken is door middel van massages. Als we sporten zal na verloop van tijd melkzuur zich in je spieren gaan opbouwen. Melkzuur kan vrijkomen doordat je lichaam extra veel koolhydraten verbrandt. Om melkzuur goed af te voeren moet je lichaam genoeg zuurstof binnen krijgen. Melkzuur en zuurstof moeten dus in balans zijn. Als dat niet het geval is zal melkzuur zich gaan ophopen in je lichaam. Dit zorgt ook voor verzuurde spieren na een lange en intensieve training. Door doelgerichte sportmassages uit te laten voeren kan je ervoor zorgen dat het melkzuur beter afgevoerd worden. Melkzuur en andere afvalstoffen kunnen soms niet volledig afgevoerd worden door je lichaam. Deze hopen zich op waarna je een brandige en pijnlijk gevoel in een spier kan gaan voelen. Een massage zorg ervoor dat je deze afvalstoffen gaat verplaatsen waardoor de ophoping kan oplossen en je lichaam het kan wegwerken.

Stevige massages

Bij een sportmassage zal je hard gemasseerd worden. Deze harde massage zorgt ervoor dat knopen en weefsel in je spieren los gemaakt worden. Tijdens een sportmassage gaan de spieren en haarvaatjes van je huid beter open. Deze combinatie zorgt ervoor dat de doorbloeding in je lichaam beter verloopt. Een betere doorbloeding zorgt er dus voor dat de afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden door je lichaam. Deze afvoering zorgt ervoor dat spieren beter en sneller herstellen. Tijdens een sportmassage zal je goed onderhanden genomen worden. Dit kan soms onprettig en pijnlijk aanvoelen. Het gaat eerste slechter worden voor het beter wordt zullen we maar zeggen. Je moet even door die pijn heen en achteraf zul je je beter voelen.

Stretchten en stroeve spieren

Zoals we al eerder benoemd hebben is stretchen van belang om je spieren soepel te houden. Veel bodybuilders en fitnessfanaten vergeten vaak het belang van stretchten. Door te stretchten houd je je spieren soepel en langer. Als je ervoor kiest om niet te stretchen zal je ook sneller blessures oplopen. Dit komt omdat sommige spieren korter worden door bodybuilding. Als je nog nooit gestretcht hebt zal je eerst pijn voelen en je gaat merken dat je stroever bent dan je dacht. Echter door dit wekelijks meerdere keren te herhalen zal je binnen een korte periode je lenigheid terugkrijgen. Stretchten heeft een aantal voordelen:

  • Revalidatie zal sneller en beter verlopen
  • Voorkom blessures
  • Relaxen van de spieren
  • Vermindering van spierpijn
  • Prestaties zullen op termijn verbeteren
Lees ook:  Onze snelle en drukke samenleving

Voeding en je spieren

Als het op voeding aankomt is het altijd van belang om een wel gebalanceerd dieet te volgen. Dit is goed om spiermassa op te bouwen, af te vallen en voor je algehele gezondheid. Er zijn toch bepaalde etenswaren die goed voor je zijn, waarbij je dat niet helemaal zou verwachten. Een voorbeeld hiervan is kaas en droge worst. Bij het kiezen van droge worst zal je rekening moeten houden met wat er precies in zit. Uiteraard is niet elke droge worst gezond. Maar er zijn droge worsten die zeker goed zijn voor je lichaam en sport en daarnaast erg lekker zijn.

droge worst

Kaas

Het belangrijkste bestandsdeel in kaas zijn uiteraard de eiwitten, vet en melkzouten. Een ander belangrijk middel in kaas is caseïne. Bij het maken van kaas wordt vaak koemelk gebruikt. Koemelk bestaat voor ongeveer 80% uit caseïne. Caseïne is een vrij complexe natuurlijk verbinding. Caseïne kan je zien als langzame eiwitten. Normaal gesproken neemt ons lichaam eiwitten binnen twee uur op. Door caseïne in te nemen kan je ervoor zorgen dat je lichaam er langer over doet om eiwitten op te nemen. In plaats van twee uur zal je lichaam er vier uur overdoen om eiwitten op te nemen. Vooral voordat je gaat slapen is het van belang om caseïne binnen te krijgen. Je zal dan een periode van zes tot acht uur niks binnenkrijgen. Door kwark of kaas te eten voor je gaat slapen kan je ervoor zorgen dat je lichaam langer heeft van de eiwitten.

kaas

Meer nieuws