Hoe kom je snel van je spierpijn af?

Casper Doorn
Casper Doorn
8 december 2021

Iedereen heeft er wel eens last van, na een zware training heb je last van spierpijn. Met name als je naar de sportschool bent geweest, zul je vaak de volgende dag merken dat je spieren pijn doen. Spierpijn ontstaat door het langdurig of overmatig belasten van je spieren. Dus wanneer je je hebt uitgesloofd in de sportschool, zul je merken dat je de volgende dag spierpijn zult hebben. Maar hoe kom je nou snel van deze pijn af? Je wilt het liefst de volgende dag weer naar de sportschool.

Spierpijn, wat is het?

Spierpijn is een vervelend iets, maar wat is het nou precies? Meestal heb je één of twee dagen nadat je in de sportschool bent geweest pas spierpijn. Deze spierpijn wordt ook wel verlate spierpijn genoemd. Je zult merken dat je spieren pijnlijk en stijf zullen zijn. Het is beter om dan een dagje rust te nemen, zodat je spieren kunnen herstellen. Wanneer je ervoor kiest om weer te gaan sporten, kun je ervoor zorgen dat je blessures oploopt. Spierpijn ontstaat doordat er spierscheurtjes ontstaan in het bindweefsel van de spier en celmembraan. Door je spieren aan te spannen tijdens het trainen zullen deze scheurtjes ontstaan. Na de zware inspanning gaat je lichaam aan de slag om deze scheurtjes in je lichaam te herstellen. Tijdens het herstellen ontstaat er een kleine ontstekingsreactie, waardoor je spierpijn zult voelen.

Hoe kom je zo snel mogelijk van je spierpijn af?

Spierpijn is natuurlijk erg vervelend. Je wilt het liefst zo snel mogelijk van je spierpijn af. Maar wat kun je nou doen om van de spierpijn af te komen? Wij geven je enkele tips, waardoor je sneller weer pijnvrij kunt gaan sporten!

Allereerst is het belangrijk om voldoende te drinken. Door voldoende te drinken zorg je ervoor dat dat je bloed wordt verdund en goed door je lichaam kan stromen. Hierdoor kun je je lichaam sneller voorzien van voedingsstoffen en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Bovendien is het erg goed om voldoende te drinken. Voor een volwassene is het aangeraden om anderhalf à twee liter per dag te drinken.

Ook is het belangrijk om voldoende te bewegen wanneer je last hebt van spierpijn. Je kent vast wel dat pijnlijke gevoel, wanneer je een tijdje stil hebt gezeten. Doordat je stil zit vind er weinig doorbloeding plaats, hierdoor worden je spieren stijver. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen of fietsen, zo zorg je ervoor dat je spieren in beweging blijven. Op deze manier stimuleer je de bloedsomloop en zorg je ervoor dat er voldoende voedingsstoffen naar je spieren gaan.

Daarnaast kun je je spieren masseren. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en wordt de bloedsomloop gestimuleerd om voedingsstoffen naar je spieren te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een traditionele massage, maar ook voor een foamroller, massage gun of een tensapparaat. Hierdoor zul je merken dat het spierherstel sneller zal verlopen.

Tot slot is het belangrijk om de juiste voeding te nuttigen. Na een zware inspanning moeten je spieren weer voorzien worden van voedingsstoffen. Allereerst is het belangrijk om eiwitten binnen te krijgen, deze zorgen ervoor dat je spieren sneller zullen herstellen en dat je spieren opbouwt. Ook is het belangrijk om je energievoorraad aan te vullen met koolhydraten. Daarnaast is het goed voor de echte sporters om eiwitten en koolhydraten aan te vullen met powerfood. Deze blinken uit in hoge voedingswaarden. Voorbeelden hiervan zijn cranberries, deze bevatten enorm veel vitamines die goed zijn voor een gezonde levensstijl.

Lees ook:  Fit oud worden

Meer nieuws