sporten met elektrostimulatie

Casper Doorn
Casper Doorn
20 december 2021

Elektrostimulatie is een apparaat dat ervoor zorgt dat elektrische impulsen worden gestuurd naar je lichaam en dus ook je spieren. Via deze elektrische impulsen worden de zenuwen en de spieren gestimuleerd. Het is geheel pijnloos en merkt maar een beetje dat er iets gebeurd in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je inspanning veel groter wordt zonder dat jij dit persoonlijk door hebt. Normaal gesproken span je zelf je spieren aan door middel van je hersenen, maar door het nabootsen van de signalen denkt je lichaam dat je hersenen je spieren een opdracht geven, zodat ze zich gaan inspannen. De afkorting van deze manier van sporten is EMS. Het is een ideale manier voor mensen die geen zin hebben om te sporten en op een snelle manier resultaten wilt zien. Het sporten met deze impulsen zorgt ervoor dat een sportsessie van een halfuur een kwartier wordt. Dit doordat je evenveel energie kwijt bent in een kwartier wat je normaal i een halfuur doet.

Hoe werkt EMS?

EMS werkt door middel van een EMS apparaat. Deze stuurt dan vervolgens de impulsen door via kabels naar jouw lichaam. Voor de training trek je daarom een speciaal pak aan. Dit pak is een stimulatiepak. Hierop worden de elektroden bevestigd en aangesloten. Voor een betere doorsturing van de elektroden is het pak ook nat gemaakt. Het apparaat wordt vervolgens bediend door een instructeur of je bediend het zelf met de afstandsbediening. Ook kun je met EMS bepaalde spiergroepen apart trainen. De oefeningen die je moet doen met een EMS apparaat zijn tevens anders dan in de sportschool. Je werkt namelijk niet met zware gewichten en nog andere apparaten, maar je doet makkelijke oefeningen. Voor het trainen van je hele lichaam tegelijk heb je ook elektroden bevestigd aan je benen en armen. Naast het sporten is EMS ook goed voor bepaalde klachten, omdat EMS ook diepliggende spieren kunnen stimuleren, de stofwisseling laat versnellen en de doorbloeding bevordert. Verder maak je meer callogeen aan dat zorgt voor een strakker bindweefsel. Met EMS val je af als je ook gezond en evenwichtig eet.

Is EMS beter dan sporten?

Alleen aan EMS doen is een optie, maar je kunt het natuurlijk ook combineren met anderen sporten, zoals Yoga, fasciatraining of gymnastiek voor je lichaamsbeweging. Daarnaast helpt voor je conditie joggen, zwemmen en voetballen. Yoga in het weekend is een manier om je lichaamsbeweging goed te combineren naast krachttraining. Bekijk hiervoor welke Yoga in het weekend beschikbaar is in Limburg als je hier woont natuurlijk. Het blijven sporten en bewegen is naast EMS dan ook een aanrader. Het klopt dat elektrotherapie de spiergrootte laat toenemen of behouden, maar de kracht zelf kun je er niet mee verhogen. Ook heeft sporten veel meer extra voordelen die goed voor je lichaam zijn. Het is namelijk erg goed voor je organen als je hart en je longen. Het bewegen met een lage of een hoge intensiteit van stroomimpulsen heeft hierbij geen effect. Sporten is en blijft dus de gezondste oplossing voor iedereen. Ook niet iedereen mag EMS doen.

Lees ook:  Het belang van mobiliteit

Meer nieuws