Wat te doen tegen spierpijn?

Casper Doorn
Casper Doorn
25 mei 2021

Spierpijn kan ontstaan door te intensief sporten. Daarnaast kan het ook ontstaan doordat het lichaam bepaalde handelingen moet uitvoeren die het niet gewend is om uit te voeren. Denk bijvoorbeeld eens aan het klimmen in een klimpark. De meeste mensen klimmen niet elke dag in een klimpark. De spieren die gebruikt worden tijdens het springen worden door de meeste mensen niet dagelijks gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de spieren zich enorm moeten inspannen. Meestal staat dit de dag erna garant voor spierpijn. Een andere oorzaak van spierpijn is een te kort aan vocht. Wanneer het erg warm is buiten verbruikt het lichaam veel water. Dit komt doordat het lichaam gaat zweten. Met het zweet probeert het lichaam zichzelf af te koelen. Het vocht wat wordt gebruikt voor het zweten kan vervolgens niet meer gebruikt worden voor de spieren. Als gevolg hiervan kan kramp ontstaan. Deze kramp kan zich uiteindelijk ook omzetten in spierpijn.

Tips tegen spierpijn

Speciaal om jou te helpen hebben wij een lijst samengesteld met een aantal tips die jou helpen om spierpijn te voorkomen.

Genoeg drinken

Zeker als het erg warm buiten is dan is het verstandig om genoeg te drinken. Zoals eerder aangegeven verliest het lichaam veel vocht wanneer het warm is buiten. Wanneer dit gebeurd in combinatie met sport dan zorgt dit ervoor dat er weinig vocht overblijft op zeer korte termijn. Vandaar dat veel sporters blijven drinken tijdens de inspanning. Dit dienen amateurs ook te doen. Denk dus aan een bidon gevuld met water of iets anders van vocht. Er zijn bijvoorbeeld ook verschillende ISO-dranken die het verlies van vocht beperken.

Warming-up en cooling-down

De volgende tip is om altijd te beginnen met een warming-up tijdens een warming-up zorg je er namelijk voor dat het lichaam went aan de beweging. Dit begint op een rustige manier. De spieren begrijpen door een warming-up beter wat er gaat komen. Het lichaam draait als het ware al even warm. Na het sporten is het overigens ook belangrijk om een cooling-down te doen. Deze cooling-down zorgt er namelijk voor dat het lichaam langzaam kan overschakelen op de rust- en herstelstand. Het voordeel van een cooling-down is bovendien dat het lichaam niet abrupt stopt met het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Dit vindt het lichaam namelijk niet fijn.

Massage

Om achter te voorkomen dat er spierpijn ontstaat is ook aan te raden om bepaalde spieren te masseren. Dit versneld namelijk het herstel van de spieren. Een Tens Apparaat kan dan bijvoorbeeld heel goed helpen. Jezelf masseren is niet altijd mogelijk. Het Tens Apparaat neemt deze massage dan over. Door 15 minuten per dag je spieren te masseren zorg je er al voor dat de kans op spierpijn enorm verkleind.

Tens Apparaat

Gezonde voeding

De laatste tip heeft betrekking op de voeding. Naast het drinken van water is het ook belangrijk om gezond te eten. Dit dient overigens ook gevarieerd te zijn. Dit betekent dus niet elke dag bloemkool en een appel tussendoor. Probeer ook eens stukjes komkommer of een banaan te eten. Mocht het nu moeilijk zijn om te koken met gezonde voeding dan is er nog altijd de mogelijkheid om een voedings coach te raadplegen. De voedings coach kan je namelijk helpen met het vinden van de juiste recepten.

Lees ook:  Wat te doen bij spierpijn?

Meer nieuws