Waarom je spieren sneller herstellen na een massage

Casper Doorn
Casper Doorn
3 november 2021

Een massage klinkt altijd als een goed idee, maar wist je ook dat er echt veel voordelen aan zo’n heerlijke massage zitten? Het zorgt er niet alleen voor dat je lekker ontspannen bent en goed tot rust kan komen, het brengt ook voordelen met betrekking tot spierherstel met zich mee. Het is natuurlijk niet voor niets dat topsporters wekelijks, of zelfs dagelijks een massage krijgen. Vooral direct na het sporten zitten er veel voordelen aan zo’n heerlijke massage. Je spieren herstellen namelijk sneller, waardoor jij weer snel lekker kan sporten. Hoe het komt dat je spieren sneller herstellen na een massage vertellen we je hieronder.

De juiste massage

Om ervoor te zorgen dat een massage je spierherstel bevordert moet je wel op de juiste manier masseren. Je moet voldoende druk zetten op de punten en ervoor zorgen dat de massage minstens een uur duurt. Ook de plek is van groot belang, je gebruikt namelijk bij iedere sport een andere spier. De focus bij hardlopers zal vooral op de kuiten en hamstring moeten liggen. Daarnaast kan er ook extra aandacht worden gegeven aan plekken waar veel spanning is te vinden. Pas wanneer je dit op de juiste manier doet zul je de voordelen merken. Ontstekingsreacties worden afgeremd en vermoeidheid en stijfheid worden ook verminderd. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je spieren sneller herstellen.  

Drie dagen

Het effect van een massage voor sneller spierherstel is tot wel drie dagen na de massage te merken. Wanneer je je dus een uur lang effectief laat masseren heb je drie dagen minder last van spierpijn. Ook worden de spieren in die drie dagen minder aangetast wanneer je weer gaat sporten. Daarnaast kan je als sporter meer spierkracht leveren en heb je minder kans op blessures. Om het langste dit effect te ervaren moet je wel meteen masseren na het sporten. Het is niet wenselijk hier een paar uur mee te wachten. Een massage kan je ook makkelijk aan jezelf geven door gebruik te maken van een tens apparaat.  

Afvoer van afvalstoffen

Je lichaam is constant bezig met de afbraak, opbouw en het herstel van je spieren. Iedere keer nadat jij een training voltooid ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in de spieren. Dit gebeurt bij iedere sporter en is volkomen normaal. Het is hierbij wel belangrijk dat je voldoende rust neemt, zodat het lichaam deze herstelling kan uitvoeren. Dit kan je op twee manieren doen; actief rust nemen of passief rust nemen. Passieve rust betekent dat je helemaal niks doet en dus echt rust neemt. Actieve rust is rust in de vorm van een massage. Deze actieve variant blijkt een stuk effectiever dan passieve rust. Tijdens de massage worden namelijk afvalstoffen afgevoerd, je spieren worden leeg geknepen van de afvalstoffen. Dit zorgt ervoor dat er meer nieuw bloed met bouwstoffen naar jouw spieren kunnen stromen. Deze bouwstoffen helpen je spieren sneller te herstellen.  

Makkelijker aan je trainingsschema houden

Veel sporters maken gebruik van een trainingsschema, die voor overzicht zorgt. Het is vaak vervelend wanneer je merkt dat je het schema niet goed kunt volgen, omdat je niet voldoende bent hersteld. Ook hierbij is het aan te raden gebruik te maken van de actieve vorm van herstellen. Een massage zorgt er namelijk voor dat je sneller bent hersteld en je je dus ook beter aan het trainingsschema kunt houden. Als je extra goed voorbereid wilt zijn, dan maak je gebruik van die drie dagen waarbij jij meer spierkracht kan leveren na een massage. Probeer dit eerst rustig uit, zodat je weet of deze techniek ook voor jou werkt. Het is aan te raden eerst naar een echte sportmasseur te gaan voordat je zelf aan de slag gaat.

Lees ook:  Lekker relaxt de zomer doorkomen

Meer nieuws