Wat is een tens apparaat?

Casper Doorn
Casper Doorn
8 juni 2021

Wanneer je veel of vaak last hebt van spierpijn, dan kun je dit bestrijden met verschillende methodes. De meest voorkomende oplossingen zijn spiermassages, een cool down of een goede warming up. Echter is er ook een methode die gebruik maakt van elektrische stimulatie. De methode die hiervoor gebruikt wordt is de TENS-behandeling. Maar wat is TENS eigenlijk? TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie en wordt gebruikt om pijn te verminderen door middel van zwakke, elektrische stroompjes. Zelf kun je een TENS behandeling doen door middel van een tens apparaat.

Een tens apparaat gebruiken tegen pijn

Door kleine stroomschokjes door de spieren heen te sturen, kan de pijn in die desbetreffende spier verminderen door middel van een tens apparaat. Het verstoort namelijk de zenuwgeleiding in de spier, waardoor minder pijn wordt ervaren. Daarnaast stimuleert het tens apparaat de afgifte van pijnstillende stoffen in het lichaam. Als laatste wordt het tens apparaat gebruikt om de spieren te ontspannen. Op deze manieren zorgt de TENS methode ervoor dat het weer comfortabeler wordt om vrij te bewegen. Denk er wel aan dat een tensapparaat de pijn niet kan wegnemen, maar wel flink kan doen verminderen.

Hoe werkt het tens apparaat?

Een tens apparaat is handig hulpmiddel tegen pijn. Het apparaat beschikt over twee snoeren waaraan de elektrodes aan vast worden gemaakt. Een elektrode is een geleider die gebruikt kan worden om een elektrische stimulatie toe te dienen. Dit gebeurt vanaf de huid en deze sturen de elektrische signalen door de huid heen. Je plaatst de elektrodes van het tensapparaat rondom de plek waar je de pijn ervaart. Echter kunnen ze ook op de nek of op de rug worden geplakt. Hier lopen namelijk de grotere zenuwen die de pijn doorgeven richting het ruggenmerg. Voor een optimaal gebruik van de elektrodes is het belangrijk dat de huid glad is en niet vettig is.

Ook is het belangrijk dat bij het aanbrengen en het verwijderen van de elektrodes, het tens apparaat uit staat. Als deze namelijk aanstaat, dan kan dit voor vervelende prikkelingen zorgen. Het wordt aangeraden om de TENS methode niet vaker dan 3 à 4 keer per dag te gebruiken om zo een optimaal resultaat te krijgen. Een behandeling met een tensapparaat duurt daarbij 20 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe sterk de pijn is.

Extra informatie over het tens apparaat

Er zijn echter ook een paar punten waar je op moet letten bij het gebruik van een tens apparaat. Het wordt namelijk afgeraden om de TENS behandeling ’s nachts te gebruiken of tijdens het besturen van een voertuig. Dit laatste is natuurlijk vanwege de verkeersveiligheid. Tevens die je het tens apparaat niet te gebruiken bij huidziektes, als je een pacemaker hebt en voor de zekerheid ook niet tijdens de zwangerschap. De TENS elektrodes dienen absoluut niet op de halsslagaders geplaatst te worden! Het langdurig gebruik van een tensapparaat is echter niet schadelijk voor de gezondheid.

Lichamelijk een goede conditie blijven houden

Om de spieren en het hele lichaam beter in conditie te houden, doe je er goed aan om gezond te eten. Met een voedingsschema houd je alles bij qua voeding en hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Een voedingsschema kan er dus aan bij dragen dat je meer spiermassa opbouwt en dat de spieren de juiste hoeveel voedingsstoffen krijgen.

Lees ook:  Lekker relaxt de zomer doorkomen

Meer nieuws