Zorgverleners zijn verplicht een medisch dossier aan te leggen over de behandeling van hun patiënten. Lange tijd gebeurde dit op papier, maar sinds enkele jaren zijn deze papieren dossiers volledig vervangen door het elektronisch patiëntendossier (EPD). De patiënt kan daardoor, op ieder wenselijk moment, diens medische gegevens inzien. In dit artikel lees je wat het elektronisch patiëntendossier precies inhoudt.
Een elektronisch patiëntendossier (EPD) is een praktijksoftware waar zorgprofessionals van zowel ziekenhuizen als de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) alle medische gegevens van patiënten in opslaan en verwerken. Het elektronisch patiëntendossier biedt op die manier een veilig, nauwkeurig en transparant overzicht van medische gegevens, zowel voor de patiënt als diens zorgverleners.
Deze medische gegevens kunnen worden ingezien door de patiënt zelf en diens zorgverleners. Het betreft enkel zorgverleners die op dat moment een behandelrelatie met de patiënt hebben. Elke handeling die wordt verricht in het elektronisch patiëntendossier geregistreerd. Zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen hebben géén inzicht in het elektronisch patiëntendossier.
Inzicht in het elektronisch patiëntendossier kan op verschillende manier verkregen worden.
Binnen de zorg wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘cure’ en ‘care’ zorginstellingen.